Porcelánový hmoždíř s paličkou ⌀9cm souprava Československo
Kód: 000648451Detailní popis produktu
Porcelánový hmoždíř s paličkou ⌀9cm souprava Československo
- souprava hmoždíře s paličkou (tloučkem)
- vnitřní část a hlavička paličky hladká
- umožňuje rozdrtit koření a bylinky bez ztráty vitamínů a aroma
- vhodný pro drcení koření a kořenících směsí, k přípravě různých marinád či dipů,..
- materiál v hmoždíři se nepřehřívá - vše probíhá za pokojové kuchyňské teploty
- žádný tepelný šok oproti elektrickým zařízením znamená výraznější aroma, které déle přetrvá
- praktická nálevka slouží zároveň jako držák paličky
- skvělý pomocník i ozdoba do každé kuchyně
- kvalitní Československá výroba z období 70. - 90. let 20. století
- velice masivní a poměrně těžký výrobek z bílého porcelánu
- v nabídce různé velikosti souprav hmoždíře (viz .poslední fotografie),zde nejmenší velikost z nabídky
- nové zboží (vlivem dlouhodobého skladování zaprášené-před prvním použitím důkladně omyjte teplou vodou)
Rozměry hmoždíře cca:
- vnější Ø 9,1 cm (bez výlevu)
- vnitřní Ø 7,5 cm
- hloubka 4,1 cm
- výška 4,9cm
Rozměr paličky:
- Ø v nejširší části 2,5 cm
- celková délka cca 10 cm
Hmotnost soupravy: cca 350g
Materiál: bílý porcelán
Vyrobeno v Československu
Porcelán (zastarale též porculán) je keramická hmota, vzniká vypálením keramického těsta, tvořeného směsí kaolinu, ostřiva a taviva. Používá se pro výrobu nádobí, sanitární keramiky, elektrických izolátorů, dlaždic, ozdobných předmětů, v dentální keramice a mnoha dalších předmětů (sošky, hlavičky panenek aj.).
Porcelán byl objeven a vyráběn v Číně – tzv. protoporcelán od 7. století př. n. l., porcelán jak jej známe dnes pak od 7. století n. l. V Evropě bylo toto vzácné zboží v 17. a 18. století velmi ceněno, o čemž svědčí i to, že výraz „China“ se stal v Evropě obecným označením tohoto luxusního produktu. Při pokusech o napodobení čínského porcelánu evropští keramici mnohokrát selhali, dokázali zpracovat bílou hlínu vizuálně podobnou kaolínu (ten neměli) a vypálit ji na dostatečně vysokou teplotu 1250-1300°C, ale získali pouze kameninu chybně označovanou italský porcelán nebo francouzský porcelán, ale šlo o kameninu, protože chyběla kaolín, ostřivo a oxid železa. s vysoknapodobili správně konečně v roce 1708 toto hledání rozřešil Ehrenfried Walther von Tschirnhaus, kterému asistoval Johann Friedrich Böttger. Receptem byla kombinace ingrediencí zahrnujících coldický jíl (druh kaolínu), vápenatý alabastr a křemičitý písek.
Při správném poměru všech složek a jejich dobrém vypálení vznikl dostatečně tvrdý, bílý a poloprůsvitný materiál – porcelán. V Evropě byl tento postup velmi komplikovaný (na rozdíl od Číny, kde lze kaolínové jíly pro výrobu porcelánu těžit z přírodních ložisek), nutno nalézt správný poměr kaolínu k dalším surovinám a kombinaci ingrediencí. Vliv orientálních manufaktur na objev evropského porcelánu lze tedy považovat za minimální, spíše inspirativní vzor.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.